De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag aan het einde van de ochtend geen grote koersuitslagen zien. Net op Wall Street op donderdag deden beleggers het even rustig aan na de forse stijgingen eerder deze week. In Amsterdam kende de verzelfstandigde lichttak van Philips een succesvolle entree op de aandelenbeurs.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,2 procent hoger op 449,98 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 664,78 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stonden vlak tot 0,1 procent in de plus.

Brentolie stond 0,9 procent lager op 49,04 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent naar 49,00 dollar. De euro was 1,1183 dollar waard, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Toespraak Yellen

Beleggers zijn in afwachting van een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie, die tijdens de middaghandel naar buiten komt.

Nabeurs staat een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen op de rol, waaruit mogelijk meer inzicht komt over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Philips Lighting

De aandelen Philips Lighting werden voor 20 euro per stuk in de markt gezet. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel en stond tussentijds 7,8 procent hoger op 21,56 euro. Er is nu een kwart van het bedrijf verhandelbaar gemaakt. De komende jaren wil Philips het resterende belang van de hand doen.

In de AEX was Philips lijstaanvoerder met een winst van 1,1 procent. ASML volgde op gepaste afstand en steeg 0,8 procent. Boskalis was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer en zakte 2 procent. AkzoNobel daalde 1,7 procent.

Delta Lloyd in de min

Bij de middelgrote fondsen viel Delta Lloyd op. Het aandeel was met een min van 2,1 procent de grootste daler in de MidKap. Delta Lloyd is na de claimemissie en kapitaalmaatregelen in stabieler vaarwater terechtgekomen, zo zei topman Hans van der Noordaa vrijdag in een verklaring, in aanloop naar de beleggersdag van de verzekeraar in Londen.

Volgens analisten van ING ligt Delta Lloyd op schema voor de kapitaalgeneratie van 200 tot 250 miljoen euro per jaar. Daarmee suggereert het bestuur van de verzekeraar dat het de negatieve impact van een lagere rente weet te compenseren.

De marktvorsers merken daarbij op dat Delta Lloyd, dat een beleggersdag organiseert in Londen, aangeeft dat het surplus aan kapitaal bescheiden is op de korte termijn. Dat indiceert volgens de analisten dat de doelstelling voor het genereren van kapitaal "realistischer" is voor de middellange termijn maar erg ambitieus voor de korte termijn. ING constateerde ook dat er voor Delta Lloyd weinig ruimte is om het dividend te laten groeien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl